Ciacova - Cula din Ciacova
vote data
Descriere
Ciacova – Cula din Ciacova

Ciacova, jud. Timiș
Str. Timișului
Coordonate GPS: 45 30 53.83 N 21 07 20.71 E

Construcția cea mai reprezentativă a orașului Ciacova, cu cea mai mare încărcătură istorică, este cula medievală construită în ultimul deceniu al secolului al XIV-lea, monument istoric de interes național. Este singurul donjon rămas în Banatul de câmpie dintr-o serie de reședințe nobiliare fortificate.
Turnul este înalt de peste 23 de metri, are o formă aproape pătrată, cu laturile de 9,5 și 9,8 metri iar zidurile masive de cărămidă pornesc de la o grosime de 2,70 metri la bază, pentru a-și diminua secțiunea la 1,10 metri la ultimul nivel. Pentru construcție s-au folosit peste un milion de cărămizi arse, iar ca mortar, nisip și var de diferite calități. Fundația turnului ajunge la o adâncime de aproximativ cinci metri, din cauza terenului foarte nisipos al Timișului pe care acesta a fost ridicat. La colțuri, zidurile sunt întărite de contraforți iar în interior există un spațiu generos, alcătuit dintr-un parter, trei etaje delimitate de planșee din lemn și, în partea superioară, o platformă de apărare, cu ziduri crenelate, care au o înălțime de peste un metru. Patru creneluri masive se aflau la colțuri, și câte trei pe fiecare latură de zid. Parterul este acoperit de o boltă cilindrică, iar în interior există o scară săpată în grosimea peretelui, care urcă până la platforma de apărare. Dintr-o altă nișă aflată la parter, câteva scări coboară la un canal subteran, din cărămidă, astăzi surpat și impracticabil.
Ferestrele au și ele aspect de metereze, îngustate și alungite, cele mai multe fiind terminate în arc semicircular. La colțuri, turnul este întărit cu contraforți, cei mai masivi având la bază o grosime de un metru și jumătate. În 1898 cula a fost renovată de Josef Brandeisz, arhitect și constructor din Ciacova, fiind transformată într-un turn de pompieri. În 1936 a fost transformată în turn de apă, prin montarea unui rezervor în incintă, pentru alimentarea cu apă a localnicilor. Această intervenție nefericită a slăbit considerabil structura de rezistență a turnului, cutremurele din 1991 și calea ferată care trece prin apropiere accentuând starea de degradare a acestuia.