Timişoara – Palatul Camerei de Comerţ
vote data
Descriere
Timişoara – Palatul Camerei de Comerţ

Timişoara, jud. Timiş
Piaţa Victoriei nr. 3
Coordonate GPS: 45 45 09.216 N, 21 13 31.486 E

Acces: Tramvai: 1, 2, 5, 6 - staţia Catedrala Mitropolitană sau staţia Libertăţii, 4 – staţia Libertăţii; Firobuse: 11, 14, 18 - staţia Piaţa Regina Maria, 19 – staţia I. C. Brătianu; Autobuze: 33, Expres 3, Expres 33 – staţia Catedrala Mitropolitană

Construcţia datează din perioada interbelică, fiind ridicată în anul 1930 după planurile arhitectului László Székely pentru a servi ca sediu al Camerei de Comerţ din Timişoara, înfiinţată în anul 1850 pe baza unui decret imperial. Până la finalizarea palatului, Camera de Comerţ a avut sediul în diverse clădiri din oraş, conducerea acesteia fiind asigurată de preşedinţi aleşi dintre cetăţenii de elită ai oraşului. Activitatea instituţiei a fost suspendată de către guvernul comunist timp de 40 de ani, începând din 1949, şi reluată abia în primele luni ale anului 1990, fiind prima cameră de comerţ teritorială din România care a început să funcţioneze după căderea regimului. În perioada comunistă, la primul etaj al palatului funcţiona cabinetul judeţean al P.C.R. (Partidul Comunist Român). În prezent, imobilul este sediul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiș.
Clădirea este structurată pe cinci niveluri, având parterul prevăzut cu spaţii pentru magazine, etajul întâi destinat birourilor şi sălii de consiliu ale Camerei de Comerţ, în timp ce la etajele superioare se află locuinţe ale cetăţenilor. Faţada imobilului este decorată cu un impresionat fronton triunghiular, flancat de două statui reprezentând industria metalurgică şi cea casnică.