Timișoara - Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română
vote data
Descriere
Timişoara – Catedrala Mitropolitană

Timişoara, jud. Timiş
Bd. Regele Ferdinand I nr. 1
Coordonate GPS: 45 45 03.32 N 21 13 27.54 E

Acces: Tramvai: 1, 2, 5, 6 - staţia Catedrala Mitropolitană sau staţia Libertăţii, 4 – staţia Libertăţii; Firobuse: 11, 14, 18 - staţia Piaţa Regina Maria, 19 – staţia I. C. Brătianu; Autobuze: 33, Expres 3, Expres 33 – staţia Catedrala Mitropolitană

Cunoscut şi sub numele de Catedrala Ortodoxă „Sfinţii Trei Ierarhi”, edificiul a fost ridicat, în perioada 1936-1946, după planurile arhitectului Ion Traianescu. Din cauza terenului mlăştinos, fundaţia este sprijinită pe 1.000 de piloni realizaţi din beton armat şi înfipţi la o adâncime de 20 de metri. Cu toate că lăcaşul de cult a fost inaugurat în anul 1946, în prezenţa regelui Mihai I, finisajele împreună cu picturile interioare şi exterioare, opere ale pictorului Atanasie Demian, au fost terminate doar în 1956, din cauza celui de-al Doilea Război Mondial.
Construcţia este o combinaţie de două stiluri arhitecturale, românesc cu influenţe moldoveneşti şi bizantine. Datorită dimensiunilor sale, 63 de metri lungime, 32 de metri lățime, terminată cu 11 turle, cea mai înaltă fiind de 83,7 metri, lăcaşul de cult timişorean este unul dintre cele mai înalte din România.
Deosebit de impresionante sunt şi cele șapte clopote ale catedralei, realizate dintr-un aliaj de metale aduse din Indonezia, a căror greutate depăşeşte 7 tone. Armonizarea acustică a acestora a fost realizată de către cunoscutul compozitor Sabin Drăgoi, sunetul impresionant putând fi auzit în întregul oraş.
La subsolul catedralei a fost amenajată Colecţia Muzeală de Artă Bisericească Veche a Mitropoliei Banatului, care găzduieşte 3.000 de cărţi bisericeşti, peste 800 de icoane pe sticlă şi lemn şi peste 130 de obiecte bisericeşti. În partea dinspre altar a subsolului se află necropola mitropoliţilor Banatului.