Timişoara – Obeliscul Sf. Ecaterina
vote data
Descriere
Timişoara – Obeliscul Sf. Ecaterina

Timişoara, jud. Timiş
Calea Lipovei, Cimitirul Eroilor
Coordonate GPS: 45° 46' 11.2224" N, 21° 13' 33.027" E

Acces: Autobuz 40, E1, E2; Troleibuz 14, 17, 18

Obeliscul Sfânta Ecaterina a fost ridicat în anul 1763, sub domnia Mariei Tereza, într-o zona aflată între Poşta Mare şi Liceul Carmen Sylva, pe locul altarului bisericii Sfânta Ecaterina de Alexandria, dărâmată în anul 1723. În cripta acesteia a fost înhumată, alături de preoţii franciscani, Maria Ecaterina de Beuthen, soţia regelui Carol Robert de Anjou, în vremea în care Timişoara era capitala Regatului Ungariei.
Monumentul este avariat în timpul asediului maghiar de la 1848, fiind restaurat trei ani mai târziu. În 1902, după ce a stat în câmp peste 50 de ani, monumentul este mutat câţiva zeci de metri pentru a fi postat în faţa clădirii nou construite a Liceului Carmen Sylva. Aici a stat până în anul 1933, când s-a lărgit bulevardul C.D. Loga şi obiectivul a fost mutat în parcul din faţa liceului. În 1963, când s-a început construcţia vilei de protocol a viitorului preşedinte Nicolae Ceauşescu, monumentul a fost mutat în Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei.
Autorul obeliscului este un arhitect austriac necunoscut. Acesta a realizat, în stil baroc, din piatră de gresie, un monument triunghiular în vârful căruia a pus o cruce metalică.
La baza sa, pe cele trei laturi, sunt inscripţionate în piatră mesaje în limba latină. Chiar dacă monumentul este într-o stare avansată de degradare acestea se mai pot vedea parţial. Textele mesajelor, traduse în limba română, sunt:
- Monumentul bisericii Sfânta Ecaterina egal făcut cu pământul, în care Dumnezeului s-a sacrificat, pe timp când Eugen era în floarea vieţii, din ordin sub domnitorul Carol al-IV-lea, fraţii împuţinaţi au început să-l reconstituie.
- Iar Maria Tereza, regina încoronată pentru a domni, i-a luat pe aceştia în scut şi pus la adăpost.
- Pentru pacea eternă a decedaţilor ale căror cenuşă şi oseminte le ascund, călătorule, roagă-te cu grai şi inimă.