Timişoara - Pomul breslelor
vote data
Descriere
Timişoara - Pomul breslelor

Timişoara, jud. Timiş
Str. Proclamaţia de la Timişoara nr.3
Coordonate GPS: 45 45 21.4986 N, 21 13 50.685 E

Acces: Tramvai 1, 2, 4, 5 şi 6 Autobuz 40, Expres 2

„Pomul breslelor” sau „Pomul de Fier” a fost amplasat, în anul 1828 de meşterul Moritz Heim, pe colţul străzii Francesco Griselini cu Proclamaţia de la Timişoara, în casa comerciantului Andreas Trandaphil. În perioada 1950 - 1960, monumentul a suferit mai multe reparaţii prin care a fost inlocuită partea inferioară a învelitorii de tablă distrusă de coroziune. În 1990 a fost dus la laboratorul zonal de restaurare şi conservare al Muzeului Banatului, unde se află în momentul de față, iar în locul originalului a fost realizată o copie din fontă, fără inscripţii, care a fost montată în anul 1998 în lăcaşul iniţial.
Monumentul a apărut în Timişoara, ca şi în alte oraşe europene, în amintirea unei legende vieneze despre o calfă de lăcătuş care şi-ar fi vândut sufletul diavolului pentru a realiza lacăte perfecte. Calfele, în călătoria lor pe la diferiţi meşteri, pentru a dovedi trecerea lor prin Timişoara, băteau în acest pom câte o ţintă sau un cui cu însemnul breslei din care făceau parte.
„Pomul de Fier” este un trunchi de stejar îmbrăcat într-o tablă moale de fier negru, foarte subţire şi laminată prin ciocănire. Este acoperit aproape în totalitate cu cuie - cu floarea de formă rotundă sau emisferică – şi cu ţinte de fier sau alamă, marcate cu litere care reprezintă iniţialele unor calfe. Numărul ţintelor copacului de fier din Timişoara este mai mare decât al celor aflate pe copacii de fier din alte oraşe europene.