Oravița - Teatrul Mihai Eminescu
vote data
Descriere
Oraviţa - Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”


Oravița, jud. Caraș-Severin
Str. Mihai Eminescu nr. 18.
Coordonate GPS: 45 02 26.32 N 21 43 06.31 E

Telefon: 0255-572.215

Primul teatru din România a fost construit în anul 1817, după proiectele arhitectului macedo-român Ion Niuni. De asemenea, este prima clădire de teatru din Europa iluminată cu lămpi de acetilenă.
Interioarele, o copie fidelă a fostului Burgtheater din Viena, au fost decorate după proiectele arhitectului vienez Ieronimus Platzger. Ornamentele sunt în stil rococo, în culorile roşu şi auriu. Teatrul a fost inaugurat cu ocazia vizitei împăratului Francisc I şi a împărătesei Augusta Carollina, la Oraviţa. Clădirea are o lungime de 36 m şi o lăţime de15 m. Din foaier, se ajunge şi la balconul sprijinit pe coloane. La parter se găseşte cercul locurilor bune. Cortina mare a fost pictată de Francisc Zech, directorul Şcolii Gimnaziale din Oraviţa.
Pe scena acestuia au montat spectacole de teatru și muzică trupe profesioniste din Europa și din lume: București, Viena, Paris, Berlin, Sankt Petersburg, Budapesta, Graz, Innsbruck, Belgrad, Roma, New York, Philadelphia ș. a. În 1868 aici a avut reprezentaţie şi trupa Pascaly cu care a venit şi sufleurul, poetul Mihai Eminescu. În amintirea acestui eveniment teatrul poarta numele poetului.
În clipa de față, clădirea găzduiește Muzeul de Istorie a Teatrului și a Orașului Oravița, cu secții de istorie, geografie istorică, etnografie-folclor, arhiva documentara și biblioteca „Sim Sam Moldovan – Ionel Bota” de carte și presă veche.