Cheile Carașului
vote data
Descriere
Cheile Carașului

Coordonate GPS: N 45 12.018 E 21 54.584
Cheile Carașului face parte din Parcul Național Semenic - Cheile Carașului, aria protejată de circa 578 ha fiind situată în nordul Munților Aninei. Remarcabile prin lungimea de 19 km și sălbaticia lor, Cheile Carașului se întind de la confluența Carașului cu râul Comarnic până la comuna Carașova. Între formele carstice specifice se disting atât cele exocarstice (reprezentate de pereți abrupți, turnuri, lapiezuri, marmite, grohotișuri), cât și și cele endocarstice (peste 500 de peșteri și avene). Valea Carașului este încadrata de platouri calcaroase, cu numeroase doline, unele de mari dimensiuni, și câmpuri de lapiezuri. Dintre cele mai cunoscute peșteri trebuie enumerate Peștera Liliecilor (650 m), Peșterile de Sub Cetate (1 și 2), Peștera Țolosu (1075 m) și Peștera Racoviță (350 m).
Cheile Carașului prezintă două sectoare distincte. Primul, mai accesibil turiștilor, se întinde din amonte de Carașova până la Poiana Prolaz, trecând prin Poiana Liliecilor și Poiana cu Nuci și pe lângă Peșterile de Sub Cetate și Peștera Liliecilor. Traseul poate fi parcurs în aproximativ 2 ore. Al doilea sector începe după Poiana Prolaz și urmează traseul în amonte al Carașului, printr-o vale de tip canion. După câteva sute de metri poteca ajunge la Peștera Țolosu, iar în acest punct traseul turistic se oprește, parcurgerea sectorului „sălbatic” al Cheilor Carașului fiind posibilă doar prin albia râului sau pe trasee improvizate.
Pădurile, grohotișurile, ochiurile de apă și stâncăriile favorizează dezvoltarea unor ecosisteme complexe ce cuprind 1086 de specii de plante. Alături de diverersitatea vegetației, fauna este de asemenea bine reprezentată prin specii de mamifere, reptile (între care vipera cu corn și gușterul verde), amfibieni, păsări și pești. În peșterile din Cheile Carașului au fost identificate 16 specii de liliac.
Sursa: Bike Attack