Silagiu - Podgorie
vote data
Descriere
Silagiu – Podgorie

Silagiu, jud. Timiș
Coordonate GPS: 45°36'33.29"N 21°38'4.26"E

Podgoria Silagiu are un hotar deluros, foarte productiv, în care se cultivă intensiv vița de vie. Regiunea viticolă din care face parte, cea din jurul Buziașului, constituie unul din cele cinci centre viticole ale Banatului.
Între 1840 – 1850, în localitate s-au stabilit câțiva coloniști maghiari și germani, de meserie viticultori. În decursul secolului XIX activitatea viticolă s-a intensificat. S-au plantat soiurile Cadarcă, Majarcă, Roșu bătut, Slancamenca, hibridul „Otella”. În 1888, o epidemie de filoxeră afectează zona timp de trei ani, distrugând toată vița de vie. Timp de șapte ani terenurile afectate rămân pustii. În 1895 se reia cultura viței de vie. De data aceasta se aduc soiuri americane. Se plantează soiuri nobile: Riesling italian, Creața, Muscat Ottonel, Muscat Hamburg, Schiller alb și roșu, Razachel, Silvaner. Viile sunt cumpărate de proprietari din Timișoara, Lugoj, Buziaș, Vârșeț și chiar Budapesta. Productivitatea crește, iar vinul de Silagiu începe să devină apreciat și căutat. În 1919, Silagiu avea aproximativ 579 ha de vie. Vinurile de Silagiu au fost pentru mult timp cele mai apreciate din regiune. În perioada comunistă viile au fost preluate de stat, producția a fost industrializată, s-a înființat un mic combinat. Acesta nu a supraviețuit perioadei de tranziție. Tradiția viticolă s-a păstrat și azi, însă la o scară mult redusă.
Soiuri de vin cultivate - pentru vinuri albe: Chardonnay, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Furmint de Minis, Majarca, Riesling Italian, Sauvignon; pentru vinuri roșii: Burgund Mare, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir; pentru vinuri aromate: Muscat Ottonel; iar pentru struguri de masă: Muscat Adda, Muscat Hamburg, Silvania, Victoria.