Timişoara – Palatul Ștefania
vote data
Descriere
Timişoara – Palatul Ștefania

Timişoara, jud. Timiş
P-ţa Romanilor nr. 1, Bd. 3 August 1919 nr. 4, Str. Ştefan cel Mare nr. 2
Coordonate GPS: 45° 45' 27.414" N, 21° 14' 55.5216" E

Acces: Tramvai 1, 2, 4, 5, 6

Palatul Ștefania reprezintă o clădire emblematică pentru zona Fabric. Edificiul a fost construit între anii 1909 – 1910, de către primărie, după planurile arhitectului László Székely, urmând a fi o casă de raport, adică o clădire cu apartamente destinate închirierii.
Clădirea, care adăpostea şi „Clubul Cetăţenilor” din cartierul Fabric, a fost vândută în 1918 lui Tötis Reszö (Rudolf), directorul general al Societăţii „Industria Lânii S.A.”. În onoarea soţiei sale, edificiul a fost denumit „Palatul Ştefania”. În perioada postbelică, clădirea a găzduit şi cel mai faimos local al cartierul Fabric: „Carul cu Bere”.
Palatul, realizat în stilul secession, este o clădire foarte elegantă, uşor de recunoscut după turnul de pe colţul orientat spre P-ţa Romanilor, pe care veghează un halebardier în armură.
În anii ’90, clădirea era într-o stare avansată de degradare. Situația s-a schimbat în momentul în care a devenit sediul local al Societăţii Germane pentru Cooperare Tehnică (GTZ). Astfel, la începutul anilor 2000, sunt renovate faţadele clădirii, iar la începutul anului 2010 s-au refăcut complet şi vitrinele.
Lucrările de reabilitare au constat în înlocuirea vitrinelor vechi metalice cu vitrine noi de lemn foarte aproape de cele originale, de la începutul secolului XX. Proiectul aparţine integral arhitectului timişorean Mihai Botescu. Dimensiunea şi complexitatea impresionantă a acestei vitrine – 34 m lungime, 5,5 m înălţime şi ornamente care cântăresc peste 6 tone - a făcut ca cei de la GTZ s-o aprecieze ca fiind „cea mai mare vitrină din Estul Europei”.