Timişoara – Piaţa Traian / Fabric
vote data
Descriere
Timişoara – Piaţa Traian / Fabric

Timişoara, jud. Timiş
Intersecţia dintre str. 3 August 1919 şi str. Ştefan cel Mare
Coordonate GPS: 45 45 27.92 N, 21 14 59.82 E

Acces: Tramvai: 1, 2, 5, 6 - staţia Piaţa Traian

Piaţa Traian, denumită iniţial Piaţa Principală din Fabric, a fost proiectată în anul 1740 de ingineri militari, fiind inspirată după Piaţa Unirii din Cetate.
Importanţa zonei a crescut odată cu introducerea tramvaiului tras de cai în anul 1869, care a fost schimbat ulterior, în anul 1899, cu tramvaiului electric. Cu ajutorul acestui transport se realiza legătura între cartierele Fabric, Cetate şi Piaţa de Fân (actuala Piaţă Badea Cârţan).
Cunoscută drept Piaţa Plângerii sau Hauptplatz, în vremurile trecute, această zonă a fost centrul Fabricului ortodox (Fabricul Rascian), având ca scop organizarea târgurilor zilnice şi a celor săptămânale, la care participau negustori din Timişoara, Transilvania şi chiar din Imperiul Otoman.
În privinţa construcţiilor, la începutul secolului XIX, zona pieţei era formată din grădini, pe partea de nord şi pe cea de sud . Latura vestică avea un aspect rural, incluzând case în stil şvăbesc, cu parter şi frontonul către stradă.
La începutul secolului XX, zona a intrat într-o expansiune imobiliară, ca urmare a zidirii numeroaselor clădiri elegante, cu etaj, în stil Secession.
În prezent, Piaţa Traian este folosită la evenimente culturale: festivaluri de muzică populară, uşoară şi de promenadă, precum şi aniversări omagiale (Ziua cartierului Fabric, Ziua Europei, Ziua Națională a României).