Timişoara – Fabrica de Bere
vote data
Descriere
Timişoara – Fabrica de Bere

Timişoara, jud. Timiş
Str. Ştefan cel Mare nr. 28
Coordonate GPS: 45 45 16.48 N 21 14 55.35 E

Acces: Str. Ştefan cel Mare

Considerată prima fabrică de bere din România, fabrica Timişoreana a fost ridicată, în anul 1718, la ordinul prinţului Eugeniu de Savoya. Motivele care au condus la această idee au fost legate de satisfacerea necesităţilor trupelor austriece şi de suplinirea lipsei acute de apă potabilă.
În urma incendiului din anul 1890, o mare parte din clădire a fost distrusă, dar a fost reconstruită la cele mai înalte standarde ale vremii, fiind considerată una dintre cele mai moderne fabrici de bere din Europa. În perioada 1900- 1920 s-a realizat o investiţie semnificativă concretizată în două proiecte: creşterea producţiei de bere la un nivel de 100 000 hl/an şi îmbunătăţirea calităţii.
Berea produsă aici a devenit din ce în ce mai populară, iar după anul 1918, Fabrica de Bere din Timişoara a fost numită furnizor oficial al Casei Regale din România.
Deşi funcţionează de aproape 300 de ani în acelaşi loc şi a trecut printr-o serie de modernizări, Fabrica de Bere prezintă o îmbinare a stilului tradiţional cu tehnologiile de ultimă oră, încercându-se conservarea arhitecturii secolului al XVIII-lea.